2010. január 10., vasárnap

Bence

Egy elhagyott, valószínűleg egy napos csecsemőt tett le egy nő a kórház lépcsőjére, vastag pulcsiba, és szőrös takaróba bugyolálva.
Nem tudom, hogy annál a kórháznál van e inkubátor. Valószínűleg azért a lépcsőre tette, mert ott nem volt. A kicsi, hála az égnek, csak kicsit hűlt ki, amúgy egészséges baba, a nővérek a vizsgáló orvos után Bencének nevezték el.




A kép csupán illusztráció.



Végre összetehetnénk a kezünket, hogy egy anya úgy döntött, nem dobja bele a pottyantósba a kisbabát, nem fojtja meg és dobja a kukába a gyermekét, nem temeti el a kert hátsó részébe, hanem megadja neki az esélyt másokon keresztül, hogy éljen, hogy felnőjön, hogy teljes életet élhessen. E helyett mit csinál a rendőrség? Feljelenti az anyát, mert nem inkubátorba tette a gyermeket, hanem csak a lépcsőre. Megértem valahol, mert hogyne érteném meg, hogy ez a rend, szabályok szerint kell élni, mert különben nem lehet egy országot irányítani.
De abba senki nem gondol bele, hogy a nő, lehet, hogy még csak egy megesett fiatal lány, éppen egy nappal előtte szült, mégis felöltözött, karján a csecsemővel elbotorkált a legközelebbi kórházhoz, hogy a kicsi megfelelő ellátásban részesüljön? Ilyenkor a nők még pihennek jobb esetben, nem mászkálnak akár 2-3 km-t. Ő mégis megtette. Sejtem, hogy azért, hogy magát is védje, de az egész nem csak erről szól. Hanem mert nem akarta megölni a gyermekét. Mégis kőrözik őt.
Próbálom megérteni az embereket, de olykor nem megy. A nulla tolerancia nem minden esetben jó megoldás.


8 megjegyzés:

  1. Ilyenkor mindíg elszorul a szívem....

    VálaszTörlés
  2. Vannak bizonyos törvények, ami mögül még ilyen esetekben sem lehet kibújni. Nehéz kérdés. Én annyiban nem értek egyet ezzel a nővel, hogy ha már nem kell neki a saját gyereke, akkor annyit azért megtehetett volna, hogy amikor odaviszi a gyereket, akkor megkért volna egy sima járókelőt vagy valakit, hogy vigye be a gyereket, hogy ne fagyon át az a gyerek. Ez is felvet bizonyos fajta felelősséggel kapcsolatos kérdéseket. Ha már nem érez kellő felelősséget a saját gyermekéért, akkor juttassa el valahová biztonságban. Mert ha nem veszik észre a gyereket, akkor meg is halhatott volna.
    Ez nem olyan egyszerű dolog.

    VálaszTörlés
  3. Empatikus embernek érzem magam, mégis engem az ilyen történeket felháborítanak. Három dolog van, amivel igencsak nem tudok egyet érteni.
    1. Ha valaki elég felnőttnek érzi magát a szexhez, akkor ahhoz is érezze magát felnőttnek, hogy viselje a következményeit. És bár a fogamzásgátlás sem jelent 100%-os biztonságot, mégis egy nagyszerű dolog, amivel ki lehet védeni a „kellemetlen következményeket”. És bár tudom, hogy a következő mondandóm tiszta előítélet, de úgy vélem, hogy effajta védelem meg sem volt.
    2. Ha már megtörtént, akkor pedig már szülés előtt vannak olyan lehetőségek, hogy ne egy lépcsőn kelljen elhelyeznie. De nem hinném, hogy ezt a részét végiggondolta.
    3. Ami talán számomra a legfontosabb, elítélem és megvetem azokat az anyákat, akik képesek elhagyni (!!!) gyermeküket, úgy elválni tőlük, hogy nem is tudja mi lesz vele. Az ilyen nők génállományából minden bizonnyal hiányzik az amelyik az anyai ösztönökért felelős. Mert onnantól kezdve, hogy szült, ANYÁVÁ válik, felelősséggel tartozik az életért, amelyet 9 hónapig hordott a szíve alatt.

    VálaszTörlés
  4. Dani: Mint laikus ember, én is így gondolkodom. Hogy valakinek szólnia kellett volna. De akkor megjegyezték volna az arcát, amit gondolom, el akart kerülni.

    Verocs: Az első kettővel teljesen egyet értek, én is így gondolkodom a dolgokról. Ha az egyik feléhez elég felnőtt, legyen az a másikhoz is.

    A harmadikban is egyet értek veled. Pont én nem szólhatok egy szót sem, hiszen a bíróság hiába ítélt engem oda anyámnak, ő a nagyszüleimre hagyott, ők neveltek fel. Hiába beszélek vele mostanában, elítélem, megvetem, mert egy gyermek az kincs. Nincs náluk nagyobb csoda, amikor a kis manóból évek múltan erős felnőtt lesz, aki reménykedve néz a jövő felé. Egyet értek veled.

    Nem akarom én védeni ezt a nőt, lányt, még véletlenül sem. Csak nem értem a rendszert néha. Hiszen olyan sok hírről hallottunk már, hogy az anyák a pottyantós felett szülték meg gyermeküket, vagy megfojtották őket és a kukába dobták őket, mint egy szemetet. De ez a nő ölni nem akart. Csak elvinni egy olyan helyre, ahol ellátásban részesül a kicsi.
    Hallottam, hogy a büntetés nem lesz súlyos, hiszen mégis csak kórház elé vitte a kicsit.
    Én csak ezzel az egésszel azt akartam kifejezni, hogy tegyük össze a kezünket, mert ezt a babát életben hagyták.
    Tudom, hogy a nővel szemben intézkedni kell, persze. Csak kérdem én, aki a tv előtt ül, és napi szinten tisztában van a hírekkel, és ugyanolyan helyzetben van, mint ez a nő, nem fogja e inkább a rosszabbik utat választani?

    VálaszTörlés
  5. Persze, ha innen nézzük jó dolog, hogy oda vitte. De ha nem akarta, akkor miért nem adta örökbe törvényes úton? Olyan sok ember van, akiknek nem lehet gyerekük... :\
    Mondjuk tény az is, hogy más fejével nem lehet gondolkodni, az ember nem érti meg, hogy mit miért tett, nem érzi át az érzéseit, de mégis...

    VálaszTörlés
  6. Én csak arra tudok gondolni, hogy mindenki elől titkolni akarta a kicsi megszületését. Vagy nem tudom. Sokat gondolkodtam ezen.
    Nem fogom tudni megérteni soha, mi motiválhatta pont erre a lépésre. Nem a lehetséges okokat nem, hanem hogy nem fájt-e neki ez a tett, és ha nem, akkor miért nem. Mert, ahogyan mondtam, egy gyerek az kincs. ^^

    VálaszTörlés
  7. Szerintem ez az a tema , amiben senki nem tud jol kijonni, foleg a szegeny gyerek.
    Az en szempontom az, amikor peldaul megeroszakolnak egy lanyt.Hasonloan cselekszik, megis csak O az aki biralatot kap, a ferfi nyugodtan el tovabb.Sok filmben is foldolgoztak mar, es nekem pl a szomszedomban is megtortent.Tavaly tudtam meg, hogy a neni lanya orokbe fogadott, es tavaly talalta meg a biologiai anyat, aki akkor 16 eves volt.Bar ez eleg regi keletu, es akkor a tarsadalmi elvarasok, eloiteletek szinte vegzetesek is lehettek.Orvosi beavatkozasra meg egyszeruen nem volt mod, a vallas tiltotta.
    En nem itelem el ezt a not, szeretnem meghallgatni es megerteni a miertjeit.

    VálaszTörlés
  8. Igen, én a múltam miatt eleve szkeptikusabban nyilatkoztam, ezzel tényleg nem szerettem volna ám senkit sem megbántani. Ez úgy is az én bajom, ha nem tudok a saját anyámnak megbocsátani. :)
    Nekem is eszembe jutott, hogy talán nem is normális körülmények között fogant meg a kicsi, hanem lehet, hogy a lány erőszak áldozata lett. :S Abortuszt nem akart, de az arcát sem akarta felvállalni. Nehéz az ilyen esetekben racionálisan gondolkodni, de még mindig azt mondom, hogy ez a nulla tolerancia, ami itthon működik, nem mindig a legjobb megoldás.

    VálaszTörlés