2009. szeptember 6., vasárnap

Rorschach-teszt

Dalila blogján találtam ezt a képet és a magyarázatot a teszttel kapcsolatban és felkeltette az érdeklődésemet és kíváncsiságomat. Kicsit én is utána olvasgattam a Wikipedián:

"A Rorschach-tesztet Hermann Rorschach svájci pszichológus fejlesztette ki a múlt század elején: a módszer lényege, hogy a páciensnek absztrakt, többféleképpen értelmezhető ábrákat mutatnak, és megkérdezik, mi jut róluk az eszébe, aztán a reakcióiból próbálnak következtetni motivációira, kognitív és érzelmi jellemzőire, és egyéb személyiségjegyeire. Maga a teszt összesen tíz képből áll, vannak köztük fekete-fehérek, piros-fekete-fehérek és sokszínűek is. A teszt elvégzésekor a pszichológusok nemcsak a tartalomra kíváncsiak, tehát hogy mit lát bele a páciens a képbe, hanem arra is, hogy a válasz az egész pacára vonatkozik, vagy csak annak egyes részeire; hogy mi váltotta ki a választ; hogy milyen annak gyakorisága a többi, ugyanarra az alakzatra adott válaszhoz képest, és hogy adott-e rá a vizsgált személy különleges reakciókat. A teszt érvényességét megkérdőjelezi, hogy az eredmények értékelésére több módszer is létezik. Sok kutató eleve vitatja megbízhatóságát vagy alkalmazhatóságát, sőt vannak, akik egyenesen áltudománynak tartják."

Ezek után már én sem tudtam megállni, hogy ne kezdjem el megoldani a tesztet. Aki esetleg szintén hozzálát, és van hozzá kedve, küldje el hozzászólásban, hogy mit látott a képekben. :D



Belinkelek egy másik oldalt, ahol sokkal élesebben, nagyobb felbontásban láthatjátok a képeket. ^^
Index

I. Az első ránézésre nekem inkább tűnik egy farkas és egy malac feldühödött és eredendően gonosz arcképének. Alapvetően félelmet kelt bennem az a pillantás.
II. Talán két állat összecsapása egy harmadikért. Véres küzdelem, aminek a képen nem látni a kimenetelét, az eredményt.
III. Két ember egyezkedése valami felett, aminek megoldása talán kulcsfontosságú.
IV. Egy óriás, aki fentről néz le rám, és a kezei kissé fenyegetően emelkednek meg.
V. Pillangó.
VI. Egy állat lenyúzott bőre, melyet egy szitakötő visz röptében.
VII. Két nő, akik mintha a csípőjüknél össze lennének nőve.
VIII. Két béka, akiknek egy-egy kezét egy különleges emberi lény haja tart fogva.
IX. A két zöld paca között látok egy szellemlényt, aki mintha újra egyesíteni akarná a kettőt, és alatta mintha lenne egy kis kereszt. Eközben a két zöld folt között élesen kirajzolódik egy szempár, és középen mintha valami fénysugár próbálna meg felszínre törni. Ez az utolsó momentuma a képnek jó érzéssel tölt el.
X. Elég összetett kép. Középen két hangya tart valamit együttes erővel. Feléjük közeledik két oldalról egy-egy kék rák, akik az ollójukkal valami zöldet nyújtanak a hangyáknak. Talán élelmet, mivel a hangyák nem tudják elhagyni a helyüket. Az alattuk lévő sárga paca majomra hasonlít, az alattuk lévő állatok meg talán egérre vagy patkányra. A narancssárga folt nem tudom micsoda, de azt igen, hogy az egér és a majom rá támaszkodik. A rózsaszínes-piros foltok piócákra hasonlítanak, ők tartják össze az egész társaságot. A benti két sárga majom valamit megpróbál felemelni, ami zöld, de beazonosítani nem tudom. Felettük van két kék majom, akik szintén lefelé lógnak, a lábukkal és egy kezükkel kapaszkodnak, a másikkal egymás kezét fogják, míg meg nem kapják a rakományt. Fölöttük egy szúnyog repül, és ami tényleg a legfontosabb, hogy a hangyák nem esnek le, mert tartják őket.
Összefoglalva a kép az összetartást és segítségnyújtást szimbolizálja számomra.

Azt hittem, hogy könnyebb lesz majd kitölteni, de bevallom, hogy jó fél óra is eltelt, ha nem több, mire kielemezgettem magamban, hogy én mit látok ki a pacákból. =)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése